İlk Siparişinize Özel, Kargo Ücretsiz! ve 50 TL İNDİRİM! 500 TL üzeri alışverişlerde geçerlidir.

Vazgeçilmeyen Lezzet Ham Kakao Hakkında Her Şey

Kakao tarihinde sosyo-kültürel, sosyo-politik ve sosyo-ekonomik çerçevede binlerce yıldır insan hayatı için önemli bir yere sahip olmaktadır. Mezoamerika olarak isimlendirilen Eski Meksika ve Orta Amerika uygarlıklarının insanlığa mirası konumundadır. Çikolatanın ham maddesi olan kakao; bu mirasın baş aktörleri olan Latin Amerika uygarlıklarından Olmek, Mokaya, Maya ve Aztekler tarafından keşfinin ardından, Avrupa’ya ve oradan tüm dünyaya yayılmıştır.

Kakao’yu Kim Buldu
Büyüleyici bir lezzete sahip olan kakaonun keşfi 2600 yıl öncesine dayansa da kakaoyu ilk keşfeden kişi tarihde Coenraad Johannes van Houten olarak kabul edilmektedir.

Kakao İlk Olarak Nerede Kullanıldı
Güney ve Orta Amerika’da yaşamış olan eski Aztek ve Maya uygarlıklarında kakao çekirdekleri para olarak kullanılırdı. Kakaonun bir besin olarak kullanılabileceği çok daha önceden bilinmekle birlikte, Avrupa’da ve Amerika’daki sömürgelerde kakao ve çikolata ancak XVII. ve XVIII. yüzyıllarda kullanılmaya başlandı.

Kakao Nerede Yetişir
Kakao 10-15 m boyunda bir ağaçtır. Çiçek ve meyveler ağacın ana gövdesi üzerinde bulunur. Bitkinin ancak 5-6 yaşından sonra meyvelerinden fayda sağlanmaya başlanır. Meyveler kavun şeklinde, küçük bir hıyar büyüklüğünde ucu sivri, tazeyken limon sarısı-kırmızı renkte, kuruduktan sonra daha koyu olan ve açılmayan bir kapsüldür. Meyveleri çok tohumludur. Beyaz veya açık mor renkteki ve badem şeklindeki tohumları kakao tanelerini teşkil eder.

Kakao Türkiye’de Yetişiyor Mu
Kakao yetiştiriciliği ülkemizde birkaç yetiştirici tarafından denenmiş fakat bitki örtüsü ve mevsimsel faaliyetlerden dolayı başarı ile sonuçlanamamıştır. Çünkü kakao yetiştirmek için tropik mevsimi tam anlamıyla yaşayan bir yer seçilmelidir. Buna dayanarak dünyadaki en büyük kakao yetiştiricilerinin Gana, Brezilya, Ekvator, Papua Yeni Gine ve Latin Amerika ülkelerinde olduğunu söyleyebiliriz.

Kakao Nasıl Üretilir
Meyveler içerisinden çıkarılan kakao tohumları ya hemen veya bir süre fermantasyona terk edildikten sonra kurumaya bırakılır. Fermantasyon sonucu acı lezzet kaybolur ve aromatik bir koku meydana gelir. 50 meyveden takriben bir kg, tohum elde edilir. Taneler kavrulur, kızılımsı kahverengi un hâline getirilir ve yağı süzdürülür. Yağ çıktıktan sonra katılaşan kakao, yeniden öğütülerek çok ince toz hâline getirilir ki, bu işlem de kakao tozunu elde etmemizi sağlar.

Diyet Market olarak siz değerli müşterilerimize en kaliteli haliyle ham kakao sunmaktan gurur duyuyoruz. Kakaonuzu hemen diyetmarket.com.tr‘den sipariş edebilirsiniz.

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Alışveriş Sepeti0
Sepette Herhangi Bir Ürün Yok!
Alışverişe Devam Et
0